nuffnang

CLICK HERE & JOIN DEAR :)

snow

Saturday

#PART1 - Permulaan di KMK

Di mulakan dgn bismillah


SALAM SEMUA :)

:::::::::::::::::::::::::::::::::

So sambungan dri cerita kmk ak yg lepas [klik]

ayuh sambung lagi ..

so.. so .. so ..
cemana masa dah p sana ?
ada best ?
ok ka ?
cuak tak ?
hard tak ?

leklek lu ..

rasa mcm nak cerita dri keluar rumah sampai ke KMK nih ..
nmpak cam over plak kan ..
tapi rasa tak puas lak cita dri mula .
rasa nak ja cita ..
kita ambik mana yg ptot la nah .



28/5 - daftar

masuk ja pintu masuk Kmk .
ahh bkn kata nak msok , sbelum jalan masuk changlun pun ,
kemain jam baqhang . uihhh panjang .
semua ni kes nak anta anak-anak ke Kmk ar ni .

Masuk ja Kmk .
JAKUN SAAT ! .
WAHHHH ! .
semua rasa ada ..
rasa SERONOK
nak NANGIS
rasa SEBAK

boleh ka aku nak dok sini ?
mampukah aku ?
kuatkah aku ?

aku betulkan niat .
aku ke sini dengan niat nak BELAJAR .
Belajar kat sini dengan IKHLAS .
INSYA ALLAH , ALLAH permudahkan ..
aku boleh .

sampai ak sana pada pukul 8lebih kurang .
so , sesi pendaftaran dulu .

Sebelum tu , time tu
ada jualan kat sana .
macam macam ada .
sapa nak beli barang yg tadak tu kat sana pon ada .
segala baldi ka , mangga ka , tikar ka ,
yg keperluan nak guna masuk la kira depa juai .
buku terpakai pon ada juai .
so , adik adik sapa rasa nak jimart tu .
boleh la beli dgn harga murah .


Pendaftaran

kira masuk tu , kita nak daftar ,
kita time suma sendiri ar dik .
tadak teman teman dah .
aku first tu cuak gak , nak gak tunggu kawan kawan lama tu .
sek bek ada gak .

segala bilik ka hapa ka dia bagi time tu .
aku sek bek dpt dekat ngn kawan lama aku tu , sbb kami baris dekat kot time dftar tu .
heeee ..

BILIK
1 bilik 4 orang .
ada 3 tingkat .
3 blok .
1 blok lelaki - A1 & A2.
2 blok perempuan - B1&B2 , C1&C2 .

Aku dapat C2 T1 time tu .
ok la tuh . dekat ngn kafe lagi .


so habis ja pendaftaran
dah blablablaa .
segala taklimat pun bermula .

sat sebelum tu .
cemana ngn family ?
first ni kena tinggal jauh ni .
tamau cita ka .
wahhh nangis kaw , time depa nak balik tu ..
sempat la anak wat drama sat .

lepas depa balik .

NOW .
bermula la aku sebagai seorang pelajar
yang akan hidup berdikari
di bumi KMK ni
kira semua la kena wat sendiri nanti .
nanti la nak manja manja dah ,
toksah nak gedik sangat .
hah kaw . .

so minggu orentasi pun bermula la selama seminggu .

ORENTASI ?
ya orentasi ..

orentasi besa dik jadik cam budak kolah jap eh ,
segala arahan semua tak berani lagi la baqhang nak langgar .

hari orentasi la ,
kita masih ada bimbingan lagi blom keseorangan lagi.
sbb ada kakak n abang abang fasi yang handle .
nak dengaq kak abang fasi jerit time tu la .
time tu la depa wat otai bagai .
tapi lek ar , mang tugas depa tu .
kalau depa tak wat cam tu , students ni mang wat pala ar awai2 ni .
bila abes ja orentasi bila depa tadak , rasa kehilangan depa woow .
hoho .

PENAT suma tu besa la dik .
RUSHING sana , rushing sni .
Mandi pon berebut la weyhh , tak nyempat la nak meenghayati bagai .
makan pon tak sekali bapa kali ja .
rehat pon tak sempat ar habaq hang .
semua dpa nak CEPAT ja .

kata depa "dok matrik tadak masa nak elek-elek " -
tu depa wat camtu .
SABAR eh time orentasi tu .

tapi best ar time tu ,
time tu la nak tgok masjid penuh ,
dewan penuh .
padang penuh .
dengan seragam ja suma .
pakai pon ikut peraturan g time tu .
turun kafe pon pakai kasut bertutup suma .
habis orentasi mang tak dapat dah tgok suma tu .
suma akan wat hal masing-masing ,








nampak tak
nak kena denda ka hapa ka time tu la ..
* rindu gila time orentasi*

sampai sini ja kut dulu nah .
nanti ada masa insya Allah akan di sambung .

---------------------------------------------

hah sebelum tu ..


apa syarat masuk Matrik ni ?
dia terpilih atas dasar apa dan apa ?

berdasarkan syarat minimum pemilihan berdasarkan

Jurusan Sains
Sekurang-kurangnya :

B - matematik
C - add.math
- kimia
- fzk / Bio

pemilihan pelajar d buat berdasarkan meritokrasi
merit

90% - akademik
10% - kokurikulum


act. bukannya bgantung pada bnyak mananya A tu .
kadang-2 orang 4567 A pon tak dapat .
orang 123 A boleh dapat .

sebetul betulnya aku pun kurang pasti pemilihan mereka cemana .
maap kalau ada silap .
boleh rujuk website lain utk kepastian .

.....................

boleh berhenti sini .


k sekian cerita aku .

2 comments:

Ieyzartd Syahieyr said...

best kan kat KMK nih,
saya KMK batch 2010/2011....
ingat nk pergi lagi sbb semuanya best kt KMK ni...
rindunya la...

Nur Azidah Abd Rashid said...

Wah!
pandai kawan azi ni bercerita,
bgus2, perkongsian pengalaman yg kadang2 tu boleh dijadikan inspirasi, motivasi diri, mempositifkan mind set dll ..

Jazakumullah katheera ya ukhti afiqah n_n..
Keep it up. Nice writing